Ballonnen grijpen bril Henk Krol
Een aanval op de fractievoorzitter van 50PLUS!
Henk Krol is in Muntendam om actie te voeren als plotseling zijn bril van zijn neus geblazen wordt.
foto: HuismanMedia
07-06-2016 Alternatief plan voor windmolens gepresenteerd.
2E EXLOËRMOND – In Zwartemeer wordt vanavond een plan gepresenteerd om minister Kamp van Economische Zaken van de voordelen van een zonnepark te overtuigen. Tegenstanders hopen zo te voorkomen dat in de Veenkoloniën een windpark verrijst.
‘Enorme stap’
“Vanavond gaan we een enorme stap zetten”, zegt Jan Nieboer van de actiegroep Tegenwind Veenkoloniën. “We gaan de Stichting Sociaal Energie Landschap promoten en uitdragen.” De stichting wil van Nederland het meest succesvolle duurzame energieland van Europa maken. Maar in de plannen van de stichting is geen ruimte voor windenergie. “We leggen een basis voor heel Nederland, waarmee we alle windmolenplannen achter ons kunnen laten”, aldus Nieboer.
De actievoerder maakt er al lange tijd geen geheim van dat hij liever een zonnepark ziet verrijzen in de Veenkoloniën dan een windpark.
Lees ook: Actie tegen windpark Veenkoloniën: ‘Wij worden monddood gemaakt’
Duurder.
En inmiddels zijn er ook plannen voor zonneparken bij vliegveld Eelde en bij het TT Circuit. Maar zonneparken zouden wel duurder zijn dan windparken. “Uit ervaringen tot dusver blijkt dat zonne-energie veel duurder is dan windenergie”, zegt econoom Machiel Mulder. “Voor zon wordt twee keer zo veel subsidie betaald als voor wind.” Wel wordt zonnestroom langzamerhand goedkoper volgens de econoom. “Maar dat gaat niet zo snel dat een zonnepark binnen een paar jaar kan concurreren met een windpark voor hetzelfde subsidiebedrag.” Mulder denkt daarom dat het voorlopig toch verstandig is in te zetten op windparken. Minder ruimte Jan Nieboer van Tegenwind Veenkoloniën is het daarmee niet eens. Volgens hem kunnen zonneparken wel degelijk concurreren met windparken.
Tegenstanders van windparken beweren bovendien dat een zonnepark veel minder ruimte in beslag neemt dan een windpark met hetzelfde vermogen. Dat klopt volgens milieuwetenschapper Harro Meijer. “Maar als een gebied vol ligt met zonnecellen kun je er niks meer mee doen. Wanneer er windmolens staan, kun je de grond nog gebruiken als landbouwgebied.” Lees ook: Laatste gesprekken over windturbines in Veenkoloniën: ‘Landschap wordt verkracht’ Overdreven Bovendien is de ruimte die een windpark in beslag neemt een beetje overdreven door de tegenstanders, meent Meijer. “Als je strikt kijkt naar hoeveel ruimte de windmolens in de Veenkoloniën nodig hebben, heb je het over 2.500 hectare”, zegt Meijer. Tegenstanders zouden beweren dat de molens 10.000 hectare in beslag nemen, maar dat klopt volgens Meijer dus niet.
IJzers in het vuur.
Toch ziet Jan Nieboer zijn kansen schoon voor een zonnepark. “We hebben nog zoveel ijzers in het vuur. Als het straks tot de Raad van State komt, hebben wij een plan klaarliggen. Daar zeggen zij dan van: windenergie hoeft niet meer, pak het plan van Sociaal Energie Landschap maar”, aldus Nieboer. Het plan van Stichting Sociaal Energie Landschap wordt vanavond om half acht gepresenteerd in Sportlandgoed in Zwartemeer.
Ze horen wel, maar luisteren niet naar ons.
Zo blikte het gros van de omwonenden van het windpark in het Mondengebied terug op het eerste spreekuur.
Scherpe kantjes
Gewapend met brief plus barcode meldden de eerste deelnemers zich maandagmiddag voor de aftrap van een serie besloten bijeenkomsten in het dorpshuis van Gieterveen. Maximaal zes tegelijk, niet filmen, niet fotograferen, mobieltjes uit, achter gesloten deur, zonder pers, drie kwartier. Dat zijn de regels. De bijeenkomsten duren tot en met 7 april. Stadskanaal en 2e Exloërmond zijn de andere haltes.
Link naar Het is een treurig dossier geworden
Windmolenprotest in Meeden:
‘Het hele dossier is aan het kantelen’
Zo’n 150 mensen kwamen donderdagavond naar een informatieavond van actiegroep Tegenwind Veenkoloniën in Meeden. In de sportzaal bij het dorpshuis gaf een advocatenkantoor tekst en uitleg over de mogelijkheden die zij hebben om bezwaar te maken tegen de ruim dertig windmolens, die tot tweehonderd meter hoog kunnen worden.
18-03-2016 Uitzending bij Drenthe Nu.
Jan Nieboer reageert op de uitspraken van Minister Kamp vanaf 1.39 seconden.
Om het interview te beluisteren,klik op de afbeelding.
‘Gebiedscoördinator windparken kan beter thuis blijven’
gepubliceerd op 16 september 2015
gepubliceerd op 17 sep. 2015
Jan Nieboer bij RTVstadskanaal.
RTVS – (interview) Jan Nieboer is voorzitter van de Vereniging van Bedrijven in de Kanaalstreek (VVBK) en is vanuit die positie maatschappelijk betrokken in de regio. Nieboer is tegenstander van de plaatsing van hoge windturbines in de veenkoloniën en kwam onlangs in het nieuws met een alternatief plan. Hij en ondernemers uit de Kanaalstreek willen een solar-park aanleggen van 250 hectare. Doormiddel van zonne-energie kan hiermee 150 MW opgewekt worden. Dit is namelijk de duurzaamheidsdoelstelling van het kabinet voor onze regio. Klik op de afbeelding hiernaast om het interview te beluisteren.
Met het Rijk is afgesproken dat in de provincie Drenthe 285,5 megawatt aan windmolens wordt geplaatst in de Drentse Veenkoloniën. Dit heeft een impact op het woon- en leefgebied. De komst van de windmolens houdt initiatiefnemers en inwoners sterk bezig. Het Koninklijk Paar spreekt in aanwezigheid van onder meer gedeputeerde Munniksma en Jan Nieboer en andere betrokkenen over dit onderwerp.
Vanaf 3.34 minuten
bron:RTV Drenthe.
Subtiel protest.
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben een bezoek gebracht aan de Veenkoloniën. Ze spraken onder meer met voor- en tegenstanders van windmolens. In Veendam hing Pé Langen van de politieke partij GVO een campagnebord op. Ook in Drenthe was er protest, op de rotondes in de Mondenweg hebben actiegroepen hun boodschap neergezet. Gepubliceerd op 17 feb. 2015
Gesprek met Koningspaar aan de keukentafel
Hiernaast een foto van het hartverwarmende gesprek dat ik vandaag met ons Koningspaar aan de keukentafel bij Geert en Jos de Vries te 2e Exloermond voerde over onze acties tegen het plaatsen van de windmolens. Bij het gesprek was ook gedeputeerde R. Munniksma aanwezig. Wat mij opviel was dat het koningspaar veel belangstelling had voor met name de sociale aspecten die deze problematiek met zich meebrengt.
gepubliceerd op 17-02-2015