2021-11-08 – Interview bij Blue Tiger Studio in Aduard naar aanleiding van de documentaire “Tegenwind, het verdriet van de Veenkoloniën”
Uitzending van de door Moondocs-Human vanaf 2014 geproduceerde film over de ontwikkelingen rond de windplannen in De Drentse Monden en Oostermoer en rond de N366 en Meeden.
Met dank aan de vele positieve reacties op de aanleiding voor de film “Tegenwind, het verdriet van de Veenkoloniën” en op mijn en onze (voortdurende) inzet, nu om de windturbines in de Drentse Monden en Oostermoer en bij Meeden en Veendam weer kwijt te raken.
U kunt de film ook zien op zondagavond 31 oktober as. vanaf 20.25 uur op NPO2. Mocht u de recente krantenberichten over de film hebben gemist; die doe ik bijgaand toekomen.
Hieronder de link naar het laatste bericht:
Naar PDF artikel
Hieronder twee artikelen als PDF bestand:
2021-10-12 Documentaire over windmolenverzet: ‘Prachtige aanblik van de achterkant van onze democratie’
De documentaire van omroep Human volgt de inwoners van Meeden en omgeving in hun strijd tegen de windmolens.
Citaat uit het artikel op de website van RTV Noord:
‘De film laat heel scherp zien hoe burgers proberen op een constructieve wijze hun mening te geven over de windmolenplannen, maar ze totaal niet serieus worden genomen. De burger telt niet voor de overheid, dat zal de mensen die deze deze film zien bijblijven. Het is een prachtige aanblik van de achterkant van onze democratie’, zegt Nieboer.
‘Het is een belangrijke film, die ook bestuurders moeten zien. Het gevoel van teleurstelling en onrecht van de mensen in de film kan hun niet ontgaan. Het is de oprechte emotie van iedereen in het gebied’, aldus Nieboer.
2021-04-30 – Jan Nieboer in beroep tegen veroordeling dreigbrieven, Jan H. Niet
Hij had het al aangekondigd, maar na overleg met zijn advocaat zet Jan Nieboer door: hij gaat in hoger beroep tegen de veroordeling voor het versturen van dreigbrieven naar windmolenbouwers.
De rechtbank in Assen veroordeelde Nieboer en medeverdachte Jan H. twee weken geleden tot één jaar celstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk.
‘Ik wil niet veroordeeld worden voor iets wat ik niet heb gedaan. Ik heb geen bijdragen geleverd aan dreigbrieven. Als dat zo geweest zou zijn, dan was er wel bewijs gevonden’, reageert de 63-jarige anti-windmolenactivist uit 2e Exloërmond. ‘Politie en justitie hebben drie jaar onderzoek gedaan en ze hebben niet meer gevonden dan afgeluisterde gesprekken.’
Lees het hele artikel op de website. Naar website RTV Noord
Bron: RTV Drenthe
Youtube – Jan Nieboer: ‘Ik ga in hoger beroep’ | 1 OP VRIJDAG
Jan Nieboer heeft bij het RTV1 programma ‘1 op Vrijdag’ gemeld dat hij in hoger beroep gaat tegen de uitspraak die vandaag door de rechtbank in Assen gedaan werd in de zaak van de ‘windmolenterreur’. Nieboer uit 2e Exloërmond en Jan H. uit Meeden werden vandaag veroordeeld tot 1 jaar gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk voor het versturen van tientallen dreigbrieven. Deze brieven waren gericht aan bedrijven die zich bezighielden met de bouw van twee windparken in Drenthe en Groningen
2021-04-16 – Uitspraak anti-windmolenactivisten
Jan H. en Jan Nieboer zijn vanmiddag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Zie de opname van de uitspraak op de website van DvhN.
Naar website en artikel DvhN
2021-04-16 – RTV Noord. Vanmiddag uitspraak over ‘windmolenverdachten’ Jan H. en Jan Nieboer
Hebben Jan H. en Jan Nieboer meegewerkt aan het schrijven van dreigbrieven? Vanmiddag velt de rechter er een oordeel over.
‘Ik heb geen dreigbrieven geschreven en ik heb niet met asbest gestrooid’, zei Jan Nieboer uit Tweede Exloërmond nog tijdens zijn zitting. Ook medeverdachte Jan H. uit Meeden wast zijn handen in onschuld.
De twee anti-windmolenactivisten worden verdacht van het versturen van dreigbrieven en het dreigen met asbestdumping. Die dreigbrieven zijn verzonden naar bedrijven die betrokken zijn bij de bouw van windmolenparken.
Volgens het Openbaar Ministerie kan bewezen worden dat beide mannen hebben meegeholpen aan het versturen van dreigbrieven. De eis is 15 maanden.
Naar website DvhN lees hier het hele artikel
artikel geschreven door Martijn Klungel
2021-04-16 – RTV Drenthe
Jan Nieboer reageert op de uitspraak van de rechter.
2021-03-16
Lees hier terug:
Dag 1 van het strafproces tegen verdachten anti-windmolenterreur:
zijn Jan N. uit 2e Exloërmond en Jan. H. uit Meeden schuldig aan anti-windmolenterreur?
2021-03-18
OM wil Jan H. en Jan Nieboer in de cel:
‘Geen sprake van vreedzame acties tegen windmolens, maar ondergrondse illegale strijd waarbij hardwerkende ondernemers werden bedreigd’
Jan Nieboer: ‘Dat gevoel van onrecht zit er nog steeds’.
Na twee dagen in de rechtszaal te hebben gezeten, wacht Nieboer het proces thuis af.
uitzending te bekijken via Facebook.
hieronder de link:
Rechtszaak Assen
artikel door Rosa Timmer • Danielle Molenaar • 16 maart 2021, 08:55 • Groningen
artikel door Daniëlle Molenaar • 18 maart 2021, 12:26 • Drenthe
artikel door Johan van Heerde.
Pleegden windmolenactivisten Jan H. en Jan Nieboer verzet op ‘extremistische’ of ‘democratische’ wijze?
Zitten anti-windmolenactivisten Jan Nieboer en Jan H. achter de dreigementen die werden geuit tegen personen en bedrijven die betrokken waren bij de bouw van windmolens in Drenthe en Groningen? Dinsdag startte de rechtszaak.
lees hier het hele artikel
Dinsdag begon in Assen de rechtszaak over het geruchtmakende verzet tegen de komst van tachtig windmolens aan de grens van Drenthe en Groningen. Wat in 2010 begon met bordjes in tuinen ontaardde in een zeer grimmige sfeer rond de windmolens. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en veiligheid repte in 2018 van ‘extremisme’ en ‘windmolenterreur’.
Terecht staan ‘de twee Jannen’. Jan H. (59) uit het Groningse Meeden, voormalig voorman van actiegroep Storm Meeden. En Jan Nieboer (63, staat met zijn volledige naam de pers te woord) uit het Drentse Tweede Exloërmond. Nieboer is voorman van Tegenwind Veenkoloniën en Platform Storm.
De twee worden verdacht van het versturen van 34 dreigbrieven aan betrokkenen bij de windparken, het opstellen van een zwartboek waarop deze ondernemingen staan en het plaatsen van pamfletten met teksten als ‘wie wind zaait, zal asbest oogsten.’ Later werd er ook daadwerkelijk asbest gedumpt op plekken waar windmolens zouden komen. Het OM verdacht Jan H. van betrokkenheid bij de dump maar trok die beschuldiging in vanwege gebrek aan bewijs.
Peilbakens
Ter zitting blijkt dat de recherche Nieboer en Jan H. al maanden in het vizier heeft, voor ze op 19 juni 2019 worden opgepakt. Ze worden gevolgd en afgeluisterd en krijgen peilbakens onder hun auto. In de rechtszaal wordt uitgebreid geciteerd uit de afgeluisterde gesprekken die de twee Jannen in het voorjaar van 2019 in een McDonalds voerden. Over stukken die twintig keer gedrukt moeten worden. Over brieven of pakketjes die in Duitsland op de post zijn gedaan. Dat bouwbedrijf Hak ‘een hak wordt gezet’.
Die gesprekken hadden opvallend veel overeenkomsten met de daadwerkelijke feiten die veelal vlak na de gesprekken plaatsvonden, aldus de officier van justitie en de rechters. Vaak vallen er namen van mensen of bedrijven die niet veel later een dreigement in de bus krijgen.
Het is vooral Jan H. die in de McDonalds vertelt. Nieboer hoort hem aan, en reageert met ‘prima’, of ‘super’ of ‘oké. In de rechtbank verklaart Jan H. dat hij opschepte. “Ik hoorde hele spannende dingen en heb die op een hele opschepperige manier met Jan gecommuniceerd. Om de een of andere reden wilde ik indruk maken, maar ik had er persoonlijk niets mee te maken”, antwoordt H. op veel vragen. Dat zijn dna op een dreigbrief is aangetroffen is toeval, aldus H. Hij kwam bij veel mensen over de vloer.
Nieboer, een gewiekste actievoerder en juridisch adviseur, verklaart steevast dat hij de inhoud van de gesprekken met H. niet meer voor de geest kan halen. “Ik weet het niet meer”, zegt Nieboer telkens. Hij ontkent iedere betrokkenheid bij illegale acties.
Wel liet Nieboer vermoedelijk dreigementen drukken bij een bevriende drukker. Nieboer verklaart dat hij als ‘postbode’ usb-sticks naar de drukker bracht, want hij kende de eigenaar. De inhoud van het drukwerk kende Nieboer niet. De betreffende usb-sticks werden door ‘anderen’ achtergelaten in zijn postvak of op zijn bureau. Nieboer was niet geïnteresseerd in wat er op de usb’s stond. Waarom de eigenaar van de drukkerij ‘zijn praatje klaar moest hebben’, zoals in een gesprek tussen de Jannen voorbij kwam, weet Nieboer niet meer.
‘Postbode’
Volgens de officier van justitie is de verklaring van Nieboer dat hij niets wist van de inhoud van het drukwerk, en zonder vragen te stellen ‘postbode’ speelde, moeilijk te geloven in het licht van wat er in die jaren vooraf ging in de Veenkoloniën. Een schuur brandde af en blokken beton met ijzeren stangen en kettingen werden in maisvelden van de zogenoemde windboeren aangetroffen. Bestuurders werden op posters weggezet als nazi’s. De NCTV sprak niet voor niets van extremisme.
Nieboer houdt vast aan zijn verklaring dat hij van niets wist. Hij hoorde wel eens wat, en als dat te ernstig was belde Nieboer naar eigen zeggen de politie. Zelf wilde hij op ‘democratische wijze’ de bouw van de windmolens tegenhouden, net als Jan H.
Dat laatste is mislukt. Tientallen windmolens met een tiphoogte van 210,5 meter staan al in het weidse boerenlandschap opgesteld. Andere zijn nog in aanbouw. Jan H. spuwt in de rechtszaal nog een keer zijn gal. “Wij zijn weggezet als terreurverdachten”, zegt hij. Maar het zijn de inwoners die volgens H. nu worden geterroriseerd. Donderdag wordt de rechtszaak voortgezet.
In de rechtbank in Assen begint dinsdag het strafproces tegen twee bekende (ex-)voormannen van actiegroepen tegen grote windmolenparken in Drenthe en Groningen. Jan Nieboer uit 2e Exloërmond en Jan H. uit Meeden zouden hebben meegeholpen met het versturen van een groot aantal dreigbrieven naar ondernemers en gedreigd hebben met asbestdumpingen bij bedrijfslocaties.
lees hier het hele artikel
Tijdens het drie dagen durende proces worden ook schadeclaims behandeld van ondernemers die zijn gedupeerd door de dreigementen. Vanwege de te verwachten claims heeft het Openbaar Ministerie bij de arrestatie van Nieboer (62) en H. (59) beslag laten leggen op bankrekeningen en waardevolle bezittingen van de twee.
Hoeveel schadevergoeding er wordt gevraagd en door welke ondernemers, wordt op de zitting bekend. Jan Nieboer van Platform Storm schat dat het gaat om een bedrag tussen de 200.000 en 300.000 euro.
Volgens advocaat Evert Kuiters, die Jan H. bijstaat, komt het totale schadebedrag op dit moment nog niet boven de twee ton. ,,Ik heb drie of vier schadevorderingen gezien tot nu toe.”
De strafpleiter zegt dat hij zich over de claims nog niet zo druk maakt. ,,Mijn cliënt ontkent en zolang het tegendeel niet is vastgesteld, valt er bij hem geen schade te claimen. Het zijn ook complexe, forse schadevorderingen die waarschijnlijk te ingewikkeld zijn om te behandelen in een strafprocedure.”
Nieboer en H. worden ervan verdacht dat zij dreigbrieven hebben gestuurd naar het bedrijf in Zuidlaren en andere ondernemers om ze te dwingen te stoppen met voorbereiden van werkzaamheden voor de bouw van windmolenparken De Drentse Monden en Oostermoer en Windpark N33.
Ze zouden ook gedreigd hebben met asbestdumpingen op drie bedrijfslocaties in Muntendam, Scheemda en Delfzijl. Op die locaties zijn tussen december 2019 en 16 februari 2019 pamfletten gevonden met een gele driehoek en een doodshoofd en teksten als: ‘Wie wind zaait, zal asbest oogsten’ en verwijzingen naar de bouw van windmolenparken.
Een dreigbrief aan een hoofdaannemer. Foto: Shutterstock/Bewerking: DvhN
Beveiliging medewerkers
Het gaat vooral om materiele schade die wordt geclaimd, bijvoorbeeld de kosten die bedreigde ondernemers hebben gemaakt voor de beveiliging van hun medewerkers. De overgrote meerderheid van de ongeveer vijftien eigenaren of directieleden die in het voorjaar van 2019 aangifte deden van bedreigingen, heeft daar in het openbaar nooit iets over willen zeggen. Volgens de politie zijn twee ondernemers gestopt met werkzaamheden, nadat ze een dreigbrief kregen.
Medewerkers van een aannemersbedrijf uit Zuidlaren bleken in april 2019 vanwege de bedreigingen uitgerust met een noodknop. Het ging om bouwers die werkzaam waren bij het windpark Meeden. Met de noodknop konden ze snel contact leggen met een particuliere beveiligingsorganisatie.
De directeur van het aannemersbedrijf wilde er destijds niets over zeggen. En dat is nog steeds zo. Hoe lang de medewerkers extra zijn beveiligd, is niet duidelijk. De directeur vraagt begrip en wil niet dat het bedrijf bij naam genoemd wordt. Of hij een schadeclaim heeft ingediend, zal tijdens de behandeling van het proces blijken.
Doodshoofd met gele driehoek
Beide verdachten geven toe dat zij voorop zijn gegaan in de keiharde strijd tegen grootschalige windmolenparken, maar ontkennen dat ze betrokken zijn bij het sturen van de dreigbrieven of de asbestpamfletten.
H. wil voor de strafzitting niet spreken, zeggen mensen die hem goed kennen. Hij zat na zijn aanhouding in juni 2019 een half jaar in voorarrest. De periode in de gevangenis is hem niet in de koude kleren gaan zitten.
Op 19 juni 2019 is ook een inval gedaan in woning aan watertoren in Oude Pekela. Foto: DvhN
Zwaarste verdenking ingetrokken door OM
Maanden nadat H. was vrijgelaten, heeft het OM de zwaarste verdenkingen tegen hem laten vallen. Vorig voorjaar werd bekend dat hij niet langer werd verdacht van het medeplegen van asbestdumping en het bedreigen van een gedeputeerde van de gemeente Groningen.
Juist vanwege die verdenking van asbestdumping werd het voorarrest van de inwoner van Meeden door de rechtbank meerdere keren verlengd. Het is een misdrijf waar twaalf jaar gevangenisstraf of meer voor kan worden opgelegd.
De asbestdumping kwam op de aanklacht tegen Nieboer al veel eerder te vervallen. Hij zat ook veel korter in voorarrest. Nieboer kwam na zes weken vrij.
Net als voor zijn arrestatie schuwt hij de media niet. ,,Het lijkt er een beetje op dat ze je oppakken en daarna pas naar bewijs gaan zoeken”, zegt hij. De politie heeft doorzoekingen gedaan in het bedrijfspand en de woning van Nieboer. ,,Alles is op de kop gezet, mijn huis, tuin en er is zelfs onder het plafond op mijn kantoor gezocht. Alle elektronische en papieren dossiers en computers zijn in beslag genomen. Er is niets gevonden.”
Afgeluisterd en gevolgd
De beide verdachten zijn lange tijd gevolgd en afgeluisterd door de politie en tijdens gezamenlijke ontmoetingen op de vroege ochtend bij McDonalds. Daar gebeurde niets geks volgens Nieboer. Hij is financieel adviseur en H. is een van zijn klanten. ,,Ze hebben allerlei gesprekken opgenomen, zoals gesprekken die ik met mensen had in mijn rol als spreekbuis van het verzet tegen de grootschalige windmolenparken. Mensen vertelden mij van alles, ook over acties waaraan ze dachten. Dat betekent niet dat je het motiveert of activeert. Of ik tegen het strafproces opzie? Totaal niet. Waarom zou ik bang zijn? Ik heb niets strafbaars gedaan.”
Hoe zit het met de verdachte drukker?
De destijds 50-jarige Johnny Rasters uit Nieuw-Buinen werd op 19 juni 2019 net als Jan Nieboer en Jan H. opgepakt. Rasters zou in zijn drukkerij in Stadskanaal een zwartboek of dreigbrieven hebben gedrukt in opdracht van de andere verdachten. Hij werd na drie dagen vrijgelaten. Sindsdien is het voor de ondernemer onduidelijk wat het OM met zijn zaak wil. Hij hoeft volgend week niet bij de rechtbank te verschijnen. Zijn advocaat Heiko Eckert zegt dat het OM meerdere malen heeft beloofd met een beslissing te komen. In januari zou het echt gebeuren. ,,Maar we hebben nog niks gehoord.”
Een Emmense die als vierde verdachte werd opgepakt, heeft wel uitsluitsel gekregen. De toen 66-jarige vrouw kreeg juni vorig jaar te horen dat zij niet wordt vervolgd. Zij werd juli 2019 aangehouden. Ze zou hebben meegewerkt aan het opstellen en versturen van dreigbrieven. Na een verhoor van acht uur mocht de Emmense naar huis. Bijna een jaar later meldde het OM haar per brief dat ze niet vervolgd wordt. Ze heeft aan de aanhouding en de verdenking naar eigen zeggen een trauma overgehouden.
In de week dat Jan Nieboer uit 2e Exloërmond zich voor de rechter moet verantwoorden voor mogelijke betrokkenheid bij het sturen van dreigbrieven naar windparkondernemers, wordt vlakbij zijn huis de eerste windturbine opgestart.
lees hier het hele artikel
,,Daarna gaan ze aan de slag met eentje in Oostermoer en zo zal er vermoedelijk elke week een bijkomen’’, zegt woordvoerder Elzo Springer.
Dat de eerste turbine die precies in deze week gaat draaien met een beetje verbeeldingskracht zo ongeveer ‘in de achtertuin’ van Nieboer staat, berust op louter toeval, verzekert Springer. ,,Wij volgen die rechtszaak echt slechts van een afstand. Het is aan de rechter om zich daar over uit te spreken.’’
Corona zat een klein beetje dwars
Het opstarten had een maandje eerder gekund, maar de Duitse coronamaatregelen hebben voor een paar weken vertraging op het oorspronkelijke schema gezorgd. Het volledig ‘inregelen’ van de tweeëntwintig turbines die nu gereed zijn door de techneuten zal naar schatting een maand of twee, drie in beslag nemen. ,,Uiteindelijk komt er ook nog een tweede team van Nordex om de turbines op te starten.’’
Wanneer de turbines eenmaal zijn opgestart – het park bestaat in totaal uit vijfenveertig, inclusief de eerste testturbine – en de rotorbladen gaan draaien kan bij een lage stand van de zon sprake zijn van slagschaduw. Het gebied waarbinnen die bewegende schaduw kan optreden, is vooraf berekend.
,,Sensoren op de windturbines meten of er mogelijk sprake kan zijn van slagschaduw. Als de in de vergunning vastgelegde maximumgrens van 6 uur per jaar op een gevel wordt bereikt, wordt een windturbine kortstondig stil gezet als er slagschaduw dreigt op te treden’’, zegt Springer.
Gesprekken over communicatie
Achter de schermen zijn de afgelopen weken gesprekken geweest over de communicatie over (bijvoorbeeld) het gebiedsfonds, door het windpark en de gemeenten. Veel kan Springer daar niet over zeggen, maar wel dat met meerdere betrokken partijen is afgesproken om meer gezamenlijk te communiceren waar dat kan, om vooral geen verwarring onder inwoners meer te veroorzaken.
Het proces tegen Nieboer en de tweede verdachte Jan H. uit Meeden begint dinsdag 16 maart.
RTV Drenthe
Interview met Jan Nieboer (nieuwe partij Oprecht).
Hieronder de link:
Te beluisteren vanaf 06.58 Agnes Mulder en Jan Nieboer van 08.20 tot 09.24
2021-03-15 – Inwoners Tweede Exloërmond willen naar de Tweede Kamer.
TWEEDE EXLOERMOND Aan de Tweede Kamerverkiezingen doen dit jaar bijna 1.600 kandidaten mee van 37 partijen. In de provincie Drenthe en Groningen staan 106 regionale kandidaten op de lijst. Vijf kandidaten wonen in het verspreidingsgebied van de Kanaalstreek en Ter Apeler Courant. Op de kandidatenlijst van het CDA staan drie vrouwen: Marjan Heidekamp-Prins uit Vlagtwedde (63), Herma Hemmen uit Ter Apel (64) en Agnes Wubs-Kramer uit Onstwedde (73).
Twee kandidaten wonen in Tweede Exloërmond. Peter Zwiers staat nummer 45 op de lijst van de PvdA en Jan Nieboer staat op plek zes van de politieke partij OPRECHT.
Ging deze noordelijke ‘Don Quichot’ grenzen over met zijn strijd tegen de windmolens?
Omstreden windmolenparken
Twee mannen staan dinsdag voor de rechter om hun strijd tegen windmolens. Gingen zij te ver? „Ik stop pas als de laatste verdwenen is.”
Hieronder de link:
2021/03/14/NRC/ging-deze-noordelijke-don-quichot-grenzen-over.
DvhN – 2 februari 2021
Jan Nieboer: ‘We hebben genoeg stemverklaringen om met Oprecht op kieslijst Tweede Kamer te komen’.
Windmolenactivist Jan Nieboer heeft de afgelopen dagen zo’n veertig ondersteuningsverklaringen ontvangen van Groningers en Drenten, zegt hij. Als de kiesraad de verklaringen deze week goedkeurt, kan op hem gestemd worden voor de Tweede Kamerverkiezingen.
Focus niet langer op de Randstad
Nieboer staat zesde op de lijst van de nieuwe partij Oprecht, die zich als rechts van het midden profileert. Zo wil de partij een scherper immigratiebeleid, geen windmolens op land en een onderzoek naar thorium kernenergie. Ook moeten burgers meer inspraak krijgen en moeten bestuurlijke processen transparanter. Daarnaast moet de focus meer verschuiven van de Randstad, naar de provincies, vindt de partij.
Nieuwe politieke partij OPRECHT waar Jan Nieboer op plaats 6 staat.
Naar website OPRECHT
2021-02-06 – RTV Drenthe
Windmolenactivist Jan Nieboer op kieslijst Oprecht: ‘We gaan het zeker redden’
OPRECHT is een van de 37 partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. En op de zesde plaats van de kieslijst staat windmolenactivist Jan Nieboer uit 2e Exloërmond. Nieboer is in Drenthe beter bekend van Platform Storm.
PDF Windmolenactivist Jan Nieboer op kieslijst Oprecht_ ‘We gaan het zeker redden’ – RTV Drenthe
DvhN – 27 januari 2021
Anti-windmolenactivist Jan Nieboer mikt met partij Oprecht op zetel Tweede Kamer.
Het moet afgelopen zijn met absurde duurzaamheidsnormen, burgers moeten échte zeggenschap terugkrijgen en de focus moet verschuiven van de Randstad. Dat wil Jan Nieboer bereiken in de Tweede Kamer met de nieuwe partij Oprecht. Om op de kieslijst te komen, zoekt hij naarstig naar de laatste tientallen ondersteuningsverklaringen in Groningen en Drenthe.
De ene na de andere rechtszaak verloor Jan Nieboer met Platform Storm in zijn strijd tegen de windmolens rondom zijn woonplaats 2e Exloërmond en bij Meeden. Na het laatste verlies was de wanhoop binnen de gelederen compleet. ,,Wat moesten we nu nog doen?’’, blikt hij terug. Misschien moesten ze wel een eigen politieke partij oprichten, gonsde het in de club. De activist bracht de plannen naar buiten in de regionale en landelijke media.
Lees hier het hele artikel
Maar zover als een eigen partij kwam het niet: Nieboer kreeg naar aanleiding van de berichtgeving al snel een belletje uit Brabant. Daar werden de plannen gesmeed voor een nieuwe partij: Oprecht. Een partij die zich profileert als rechts van het midden die op een andere manier politiek wil bedrijven. Zonder leiderschapscultus of gezever, zegt Nieboer en met realistische oplossingen.
Of Nieboer misschien interesse had zich aan te sluiten? En zo gebeurde het dat de activist nu op nummer 6 staat van de verkiezingslijst van Oprecht. Als de partij in alle negentien kiesdistricten voldoende ondersteuningsverklaringen krijgt, kan er op hem gestemd worden voor de Tweede Kamerverkiezingen.
Daar wil hij naar eigen zeggen de stem van het volk duidelijk laten klinken. ,,Ik vind dat onze Tweede Kamerleden moeten doen waarvoor ze zijn gekozen: de burger vertegenwoordigen.’’ Nu gebeurt dat te weinig, vindt Nieboer. Burgers moeten zich door een bureaucratische oerwoud slaan, kunnen weinig invloed uitoefenen en worden te makkelijk aan de kant gezet om onder andere Europese doelstellingen te behalen.
Europese Unie
De partij waarbij Nieboer zich heeft aangesloten is tegen een verdere uitbreiding van de bevoegdheden van de Europese Unie. Duitsland en Frankrijk zouden te veel macht hebben. Een nexit vinden ze te ver gaan, liever zien zij een soort verbond tussen kleinere landen om een nieuwe vorm van balans in te brengen.
De balans moet ook binnen het land anders. ,,De landelijke politiek is te veel op Den Haag gericht’’, zegt Nieboer. Veel beladen beleidskeuzes worden bovendien uitgevoerd in de provinciën, zegt Nieboer, zonder dat er voldoende oog is voor inwoners. Hij noemt de bodemdaling, zonnepanelen, windmolens en CO2-opslag. ,,Laten we zeggen: langzamerhand worden de provincie Groningen en Noord-Nederland in zijn geheel het afvoerputje van alles wat ze daar in de Randstad niet willen hebben om absurde duurzaamheidsnormen te halen.’’
Dat is oneerlijk, vindt hij. ,,Het is ook niet reëel. Je kunt mensen in de provincie niet opzadelen met alle problemen, daar is helemaal geen draagvlak voor.’’ Er moet volgens Nieboer en Oprecht meer aandacht naar de leefbaarheid van het platteland.
Asielzoekers
De partij zet stevig in op het verminderen van immigratie, die zou een onevenredige druk zetten op onder andere het sociaal domein en de woningmarkt: ,,Er vragen te veel mensen asiel aan in Nederland die hier zijn vanwege economische redenen’’, zegt Nieboer.
Andere partijpunten zijn meer (dieren)politie, strengere straffen, meer geld voor defensie, een spaarzame overheid, meer openbaar vervoer, een spaarstimulans en de mogelijkheid om aanmaningen op te schorten. Het hele programma staat op Oprecht.nu
Om überhaupt op de kieslijst te komen, zoekt Nieboer nu inwoners van het Noorden die voor vrijdagmiddag een ondersteuningsverklaring willen uitprinten vanaf de website van Oprecht, die willen meenemen naar hun gemeentehuis en daar willen ondertekenen. ,,Dat is een formele handeling die in een halve minuut klaar is.’’ Als het lukt op de kieslijst te komen, verwacht Nieboer in de Kamer te komen. ,,We denken zes tot acht zetels te krijgen.’’